PENSIUNEA ANGELA

Adresa:
str. Europa, nr.4
Recea, Maramureş

Telefoane:
fix: 0362800916
mobil: 0745 889 592
0770 181 976

E-mail:
vizualartstudiog@gmail.com


Ce puteţi vizita în Baia Mare?

- Muzeul judeţean Maramureş, a fost deschis oficial în 19.06.1904. Fondul de patrimoniu este format din bunuri de interes istoric, arheologic, ştiintific şi etno-social. În prezent, muzeul este structurat în 5 secţii de bază: Artă, Arheologie, Etnografie şi Artă populară şi Istorie, fiecare cu organizare şi locaţie proprie şi cu statut de muzeu.

- Muzeul de mineralogie a fost deschis publicului în 6.11.1989 şi prezintă structura geologică a părţii de nord-vest a României, prin numeroasele şi variatele exponate culese de pe întreg teritoriul Maramureşului.

- Turnul Ştefan
Situat în Piaţa Păcii, acesta reprezintă o anexă a Catedralei Sfântul Ştefan, ctitorită de lancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. S-a impus îin timp ca simbol al trăiniciei oraşului nostru. Este monumentul cel mai reprezentativ de artă medievală din Baia Mare, fiind construit în stil gotic şi având o înălţime de peste 40 m.

- Casa Iancu de Hunedoara
Situat în Centrul Vechi al oraşului Baia Mare, acest edificiu, construit în anul 1446, reprezintă o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru soţia sa Elisabeta. În prezent, aici se organizează diverse expoziţii, clădirea fiind parte integrantă a Muzeului Judeţean Maramureş.

- Turnul Măcelarilor
Situat în Piaţa Izvoarelor, acest turn a fost înălţat în secolul al XV-lea. Legenda spune că de aici s-ar fi tras glonţul care l-a ucis pe Pintea Viteazul, haiduc al acestor meleaguri.

- Biserica Sfânta Treime
În anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, Sfântul Sinod al B.O.R. la data de 12 februarie 1990 a hotărât reactivarea Episcopiei Maramureşului care să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare.

- Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului
Ridicată în anii 1905-1911, aceasta este situată în zona de est a oraşului. Remarcabil este interiorul catedralei, care are o valoare artistică deosebită.

Ce puteţi vizita în Maramureş?

- Cimitirul Vesel a fost, pentru mai mult de 50 de ani, creaţia sculptorului Stan Pătraş, artist de prestigiu în domeniul arhitectural, tradiţie moştenită în generaţia sa din tată în fiu. Culoarea albastră a acestor creaţii originale este un simbol al speranţei şi libertăţii.

- Mănăstirea Bârsana plină de taina Crucii şi a Învierii lui Hristos în Biserica Sa, sinteză între evlavie şi artă, unde rugăciunea ziditoare de suflet frumos se uneşte cu munca artistică, ziditoare de lumină construită din piatră şi lemn, Bârsana - este o icoană a sufletului creştin ortodox maramureşean la răscruce de milenii, o speranţă pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfânt unde natura se uneşte cu Biserica în Liturghie cosmică.

- Muzeul satului Sighet se constitue ca o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească. Se doreşte recreearea unui sat cu specific zonal, care a evoluat de la cel de tip răsfirat şi risipit, prin "roirea" nucleelor iniţiale, la un tip "aduant"

- Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri.

- Pârtia de ski Cavnic situată în Munţii Gutii (Carpaţii Orientali) la jumatatea distanţei dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Zăpada este prezentă din decembrie până în aprilie. Pârtia este foarte bine întreţinută: există iluminat nocturn şi zone pentru iubitorii snowboardului.